Hoofdmenu

Random image

44779484_5_2_yF.jpg.jpg
Renovatie St.-Pancratiuskerk Heerlen PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
dinsdag, 02 juni 2009 10:40

1 juli gaat de St.-Pancratiuskerk voor een periode van bijna een half jaar dicht voor een grootscheepse renovatie.

De kerk is van binnen ernstig vervuild door roetaanslag. Het natuurstenen muurwerk zal worden schoongemaakt en de beschildering van gepleisterde muurvlakken zullen aan de kleur van het mergel worden aangepast. Verder zullen de banken uit de zijbeuken worden verwijderd. Bij gelegenheden waarbij meer zitplaatsen nodig zijn, zullen losse stoelen worden bijgeplaatst. De vele losse elementen als beelden zullen zo geplaatst worden dat er meer een samenhang zal ontstaan.

 Een nieuw verlichtingsprogramma moet de kerk beter tot haar recht laten komen.

Het herstel van de vroeg-twintigste eeuwse polychromie in de benedenzone van de apsis gaat een visuele afsluiting creëren en de losse kolommetjes met evangelistenbeeldjes meer tot een geheel samenbinden. Een deel van de polychromie is inmiddels blootgelegd om de conditie ervan te onderzoeken.

Ook grotere ingrepen worden gedaan. De uitbreiding aan de zuidzijde van het priesterkoor van architect Frits Peutz zal van binnen worden verkleind en ingericht als sacramentskapel en bergruimte

De doopkapel, ook door Peutz aangebouwd, wordt in ere hersteld. De beeldengroep van de bewening van Christus zal worden verplaatst naar het zijaltaar bij de toegang naar de sacristie.

Laatst aangepast ( zaterdag, 12 december 2009 16:20 )
 
 
Banner