Hoofdmenu

Random image

363067201_5_zkBZ.jpg.jpg
Tentoonstelling Kruiswegen in Weert PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
zaterdag, 04 april 2009 16:43

In Museum Jacob van Horne te Weert loopt nog tot en met tweede Paasdag de tentoonstelling Kruiswegen. Het museum beschikt over een fraaie collectie religieuze kunst. Veel hiervan heeft een band met de franciscanen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in een ruimte bedoeld voor wisselexposities een tentoonstelling is ingericht die de geschiedenis van de kruisweg in beeld brengt. De franciscanen hebben immers in belangrijke mate deze godsdienstoefening gepropageerd. Hoewel er oudere voorbeelden bestaan, kwam de kruisweg zoals wij die tegenwoordig kennen tot stand in de achttiende eeuw.

De expositie omvat onder meer een beeld van de kruisdragende Christus uit de eerste kwart van de zestiende eeuw, een ontwerp voor een statie van Jan Dunselman uit 1898, een gehele kruisweg uit atelier Windhausen uit Roermond uit 1918, voorbeelden van staties van Charles Vos, Charles Eijck en Renald Rats ofm en recente interpretaties door Flop Vinken. 

Bij de tentoonstellingen verschenen een tweetal brochures. De eerste behandelt de geschiedenis van de kruisweg en de tweede gaat in op de kruisiging als wrede, Romeinse wijze van executie.

 

Museum Weert

 

De tentoonstelling Kruiswegen is nog te bezichtigen tot en met 13 april 2009. Toegang is gratis.

Locatie: Museum Jacob van Horne, Weert

Meer informatie: www.museumweert.nl

 

Laatst aangepast ( woensdag, 06 mei 2009 20:11 )
 
 
Banner