Hoofdmenu

Random image

320297875_5_LMw5.jpg.jpg
In memoriam Jos Eggen (1923-2008) PDF Print E-mail
Geschreven door S.van Daal   
maandag, 18 augustus 2008 12:05
 

Helaas heb ik glazenier Jos Eggen slechts kort gekend. In het eerste telefonische gesprek bleek al dat hij veel kon vertellen over het vak van glazenier, zijn eigen loopbaan en dat hij daartoe ook gaarne bereid was. In verband met het onderzoek naar de bouw- en kunsthistorische aspecten van de St.-Martinuskerk te Spekholzerheide-Kerkrade kwamen Ellie Peerboom en ik terecht bij deze Kerkraadse glazenier. Na het telefoongesprek zijn we ook hartelijk ontvangen bij hem thuis. Hier vertelde hij over zijn carrière en zijn werken.

 

Jos Eggen werd geboren in 1923. Zijn ouders stierven toen hij nog jong was en hij kwam terecht bij de paters van het H.Hart te Cadier en Keer. Hier volgde hij de lagere school en daarna de ambachtsschool te Heer om opgeleid te worden tot huisschilder. De paters zagen echter het talent van Jos Eggen en meldden hem aan bij de kunstnijverheidsschool. In 1952 voltooide hij zijn opleiding aan de in 1948 opgerichte Maastrichtse Jan van Eijckacademie. Hier kreeg hij les van kunstschilder professor Louw uit Schoorl en schilder en glazenier Jos ten Horn (1894-1956). Tevens volgde hij lessen aan de Rijksacademie te Amsterdam. Tot 1959 was hij werkzaam als zelfstandig glazenier, tot een conflict met het bisdom hem deed besluiten te stoppen. Daarna was Eggen 27 jaar werkzaam voor een Akens reclamebureau.

De directeur van de Jan van Eijckacademie had een groot netwerk waaruit diverse opdrachten voortkwamen. In de jaren dat Eggen werkzaam was, kwamen er vooral veel opdrachten vanuit Noord-Limburg, waar gedurende de Tweede Wereldoorlog veel kerkgebouwen en ramen beschadigd of verwoest waren. De ramen werden uitgevoerd bij atelier Heinen aan de Stationsstraat te Swalmen. Andere glazeniers waren misschien goedkoper, maar de kwaliteit viel ook tegen. De werkwijze die Eggen volgde was systematisch en gestructureerd. Allereerst werd een schema opgesteld waarin werd vast gelegd welk onderwerp werd afgebeeld en op welke plaats of volgorde dit moest gebeuren. In Broekhuizenvorst verbeeldde hij het credo volgens een schema dat hij samenstelde in samenwerking met een theoloog Jezuïet. Vervolgens maakte hij schetsen op schaal die werden besproken met de opdrachtgever. Deze schetsen werden tevens voorgelegd aan de bisschoppelijke bouwcommissie van het bisdom Roermond. Indien de schetsen zowel door de opdrachtgever als de commissie werden goedgekeurd, dan werden er tekeningen gemaakt op ware grootte. Aan de hand hiervan werden in het glazenieratelier de stukken glas gesneden. Daarop werden de contouren aangebracht en vervolgens de grisaille. In een oven werden deze verflagen in  het glas gebrand. Voor Jos Eggen was een opdracht pas voltooid als het raam op de plaats van bestemming was ingezet. Hier zorgde hij dan ook zelf voor.

Ramen van Eggen zijn onder andere te zien in de kerken van Velden (zie afbeelding), Lomm, Wellerlooi, Broekhuizenvorst, America en Kerkrade-Spekholzerheide. Het raam in de laatste kerk is een herdenkingsraam dat herinnert aan de rondgang van de Sterre der Zee en het bezoek van dit beeld aan de St.-Martinuskerk aldaar. Het werd besteld door pastoor Grooten die ook graag zag dat de toenmalige bisschop van Roermond, Mgr. Lemmens, en de toenmalige burgemeester van Kerkrade, A.P.J.M. Lempers, werden verbeeld in het raam.

Voor de H. Maria Gorettikerk in Kerkrade-Nulland maakte Jos Eggen opalines en ramen. De opaline van Maria Goretti bevindt zich tegenwoordig in de St.-Antonius-van-Paduakerk te Kerkrade-Bleijerheide. Opaline is samengesteld uit blank glas met een laagje melkglas waarvan de achterzijde is verguld en waarvan de voorzijde wordt bewerkt.

Voor de Nullandse kerk kreeg kunstenaar Hub Levigne (1905-1989) de opdracht om de ramen te maken. Jos Eggen mocht de vensters aan de andere zijde maken, waarbij hij zich moest aanpassen aan de reeds door Levigne vervaardigde ramen. Eggen verbeeldde onder meer de Heilige Familie en St. Theresia van Avila. Rond de opdracht voor de Maria Gorettikerk ontstond echter een conflict met de bisschoppelijke bouwcommissie waardoor het werk in deze kerk ook als eindpunt van de kortstondige glazeniercarrière van Jos Eggen moet worden gezien.

 

Kort na zijn overlijden op 14 juli 2008 bereikte ons het bericht dat Jos Eggen was heengegaan. Wij wensen zijn echtgenote, mevrouw Eggen-Ramakers, en allen die dichtbij hem stonden, sterkte toe met dit verlies.

 

Laatst aangepast ( donderdag, 08 oktober 2009 09:26 )
 
 
Banner