Hoofdmenu

Random image

237894106_5_Cu-p.jpg.jpg
Kruisweg De Liefde in Tegelmuseum PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
dinsdag, 09 december 2008 17:56

 

In het Tegelmuseum in Otterlo is tot 18 januari een volledig op tegels geschilderde kruisweg te bewonderen. De staties zijn afkomstig uit de in 1988 afgebroken R.-k. kerk van de H.H. Nicolaas en Barbara aan de Bilderdijkstraat te Amsterdam (Oud-West). Deze kerk uit 1882-1885 was beter bekend was onder de naam 'De Liefde'. Het was een van de zes kerken die Cuypers voor Amsterdam ontwierp en een van de drie Cuyperskerken in de hoofdstad die inmiddels alweer zijn afgebroken.

2008 is uitgeroepen tot het Jaar van het Religieus Erfgoed. Het Tegelmuseum kon daardoor subsidies van de Provincie Gelderland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland verkrijgen en de in de depots verborgen kruisweg opnieuw samenstellen en aan het publiek laten zien. Zoals gebruikelijk omvat de kruisweg veertien staties die het lijden van Christus uitbeelden. Deze voorstellingen worden geflankeerd door profeten. De opstelling doet denken aan drieluiken. Het geheel is op veertien tableaus die ieder uit 297 tegels bestaan. Dit zijn 4.258 tegels in totaal, goed voor ruim 60 m2. De tegels waren in het depot opgeborgen in 90 kisten.

Ontwerper van de kruiswegstaties was ook P.J.H. Cuypers. In kerken van Cuypers in de omtrek van Amsterdam zijn ook kruiswegen te vinden die geschilderd zijn op tegels: onder meer in de St.-Urbanuskerken van Ouderkerk aan de Amstel en Nes aan de Amstel (de laatstgenoemde kerk is van zoon Jos Cuypers). Cuypers koos ervoor zijn ontwerpen toch door een oud bedrijf te laten uitvoeren, ondanks dat veel traditionele tegelfabrieken door de toenemende concurrentie met modernere en buitenlandse fabrieken verdwenen. Zijn keus viel op de tegelfabriek van Jan van Hulst te Harlingen. Zijn neogotische ontwerpen werden door schilder Joseph Witte (1843-1909) op de tegels geschilderd. Hij heeft er bijna een jaar aan gewerkt.

De staties worden in de periode van 26 oktober 2008 tot 18 januari 2009 tentoongesteld. Een speciale publicatie van conservator Johan Kamermans is gewijd aan het verhaal achter de tegels.

Zie voor meer informatie de website van het museum: www.nederlandstegelmuseum.nl

(foto: nederlandstegelmuseum.nl)

 

 

Laatst aangepast ( woensdag, 06 mei 2009 20:59 )
 
 
Banner