Hoofdmenu

Random image

114555583_5_-uot.jpg.jpg
Sloop kerk Gracht begonnen PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
maandag, 12 december 2011 08:28

De sloop van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in de Kerkraadse wijk Gracht is begonnen. Het tentdak van de toren is eraf getild en de luiklokken zijn uit de toren gehesen. Ook zijn de galmborden reeds verwijderd en de leien van de noordzijde van het kerkdak. Een treurig gezicht. Jammer dat niet in ieder geval de toren als baken in de wijk en herinnering aan de kerk behouden blijft. Wel blijft de pastorie die zich aan de voet van de toren bevindt, staan. Het interieur van de kerk is al ontmanteld.

 

Financiële problemen en een tekort aan vrijwilligers veroorzaakten dat het niet langer verantwoord de kerk open te houden. De parochies van Kerkrade-West, van welk cluster ook Gracht deel uitmaakt, werken al geruime tijd samen en delen een pastoor die wordt geassisteerd door twee gepensioneerde priesters. De parochianen van de Gracht kunnen na de sluiting van hun kerk terecht in de St.-Martinuskerk van Spekholzerheide, die op korte afstand van de Gracht staat. De laatste H. Mis heeft plaatsgevonden op 14 november 2010 en op 22 november daaropvolgend hebben de parochianen zich definitief gevoegd bij de naburige St.-Martinusparochie in Spekholzerheide.

Van die parochie hadden de bewoners van de Gracht zich 75 jaar geleden afgesplitst. Toen, in 1934, kwam ook de kerk tot stand naar ontwerp van architect J.A. Wiegerinck. Hij ontwierp een eenbeukige zaalkerk met smaller maar hoger opgetrokken rechtgesloten koor. Aan de linkerzijde van de voorgevel kwam een eenvoudige met tentdak bekroonde toren en op het koor een met koper gedekt angelustorentje. In de voorgevel een roosvenster met Davidster. Het tableau boven het zijaltaar met een voorstelling van de verschijning van Maria aan Bernadette Soubirous, gesigneerd en gedateerd Ch. Eijck 1934 heeft inmiddels een plaats gekregen boven een zijaltaar in de Sint-Martinuskerk. Ook de paaskandelaar kreeg hier een nieuw onderkomen. Voor de parochianen die van de Gracht komen, zijn het tastbare herinneringen aan hun voormalige kerkgebouw op de hoek van de Grachterstraat en de Sint Bernadettestraat.

Interieur Martinuskerk met paaskandelaar en tableau uit de kerk van de Gracht

Het altaar en communiebanken uit het atelier Brom in Utrecht, de kerkbanken en het Verschueren-orgel dat in de jaren negentig nog werd gerestaureerd, krijgen een nieuwe functie in het voormalige Oost-Europa. De gebrandschilderde raampjes in het schip zijn inmiddels verwijderd, terwijl het gebrandschilderde glas in het koor en in het roosvenster in de voorgevel nog aanwezig zijn. Hopelijk wordt dit ook netjes verwijderd zodat dit werk niet verloren gaat. De koorramen van Charles Eijck krijgen waarschijnlijk een nieuwe plaats in de St.-Jozefkerk van Kaalheide.

Laatst aangepast ( donderdag, 05 april 2012 10:39 )
 
 
Banner