Hoofdmenu

Random image

247733709_5_T4NB.jpg.jpg
Tentoonstelling 'kerkschilder' Matthias Goebbels PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
donderdag, 01 september 2011 08:06

 

Op 3 september 2011 wordt de overzichtstentoonstelling over kanunnik en 'kerkschilder' Matthias Goebbels (1836-1911)geopend.

Tijdens de expositie zijn op 3 en 4 september, tegen het passende decor van de abdijkerk van Rolduc, een van de weinige plaatsen waar nagenoeg het hele iconografische programma van Goebbels bewaard bleef, diverse bijzondere kunstwerken van Goebbels te zien. Naast religieuze taferelen als altaarstukken en kruiswegstaties, die hij voor verschillende kerken maakte, worden er ook meer ‘wereldse schilderijen’ van Goebbels getoond. Hij maakte diverse zelfportretten, maar ook landschapsschilderijen en portretten van zijn familie. “Door de publiciteit rond de expositie zijn zelfs afgelopen week nog nieuwe onbekende schilderijen van Goebbels opgedoken,” vertelt initiatiefneemster Catharina Scholtens enthousiast. “Tijdens een lezing over Goebbels in Baesweiler, bleken familieleden van de kunstenaar schilderijen bij zich te hebben, waarvan het bestaan niet bekend was.” Deze zijn komende weekeinde ook in Rolduc te zien. Daarnaast zijn er ook voorwerpen zoals een kelk, een ciborie, een origineel ornamentenboek en een stamboom, die inzicht geeft in het leven van ‘Onkel Kanonikus’ (oom kanunnik), zoals hij liefdevol door zijn familie werd genoemd.


De expositie wordt zaterdag 3 september om 14.00 uur geopend tijdens een bijeenkomst met de vijf burgemeesters, familieleden van Goebbels en andere genodigden. Vanaf 15.00 uur is de tentoonstelling voor iedereen vrij toegankelijk. Vanaf 16.00 uur worden er ook rondleidingen langs de muurschilderingen in de abdijkerk van Rolduc gegeven.


Op zondag 4 september wordt het herdenkingsprogramma om 10.30 uur voortgezet met een eucharistieviering in de abdijkerk, die muzikaal verzorgd wordt door de Zanggroep “Die Moselsänger”. Hoofdcelebrant is Dompropst Mgr. H. Poqué uit Aken, geassisteerd door Mgr. Dr. J. Vries, rector van het grootseminarie Rolduc. Aan de mis wordt ook meegewerkt door het St.-Catharinagilde uit Kerkrade, dat die dag in Rolduc tevens koningsvogelschieten houdt. Na de viering is de expositie weer doorlopend te bezichtigen. Op zondagmiddag worden vanaf 13.30 uur weer rondleidingen in het Nederland en het Duits verzorgd. De expositie is beide dagen tot 18.00 uur gratis te bezoeken.


 

Laatst aangepast ( donderdag, 01 september 2011 19:27 )
 
 
Banner