Hoofdmenu

Random image

316532794_5_v5h8.jpg.jpg
100 jaar St.-Corneliuskerk Heerlerheide PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
zondag, 14 maart 2010 21:40

 

In het kader van het 100-jarig bestaan van het kerkgebouw van de St.-Corneliusparochie in Heerlerheide werd een open dag gehouden. Het kerkgebouw was 14 maart te bezoeken en liturgisch vaatwerk en paramenten waren uitgestald.

 

In de kerk was een route uitgezet die met een boekje met korte historie en beschrijving van de verschillende inventarisstukken en gebrandschilderde ramen te volgen was. Er was veel te voorschijn gehaald uit een recenter verleden maar ook uit de tijd van het 'Rijke Roomse Leven'. Achter in de kerk verzorgde de Heemkundekring Heerlerheide een presentatie van oude foto's van de voorbije 100 jaar.

 

De kerk werd in 1909 gebouwd onder leiding van de samenwerkende architecten Jos Cuypers en Jan Stuyt. Beiden hebben in Parkstad Limburg hun sporen duidelijk nagelaten. Hoewel de directe omgeving van de kerk sterk aan het veranderen is en de dorpse sfeer stilaan meer verstedelijkt, blijft het kerkgebouw met haar twee torens en de typische dambordpatronen in zwarte en witte tegeltjes een beeldbepalend baken.
In 1999 werd dit ook zeker onderkend en kwam de kerk, samen met de oudere pastorie op de monumentenlijst te staan. 

Laatst aangepast ( maandag, 15 maart 2010 21:12 )
 
 
Banner