Hoofdmenu

Random image

246305175_5_Yp8V.jpg.jpg
Geschilderde historie O.L.Vrouw in 't Zand gerestaureerd PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
zaterdag, 26 december 2009 12:49

 

De acht schilderijen uit het kruiswegpark naast de Kapel in 't Zand in Roermond zijn onlangs gerestaureerd door mevrouw E. Brinckmann-Rouffaer. De schilderstukken van de Roermondse kunstschilder Albin Windhausen (1863-1946) verbeelden de historie van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. Ze werden in 1935, bij de viering van het 500-jarig bestaan van het bedevaartsoord, geplaatst in kapelletjes langs een pad dat ook wel bekend staat als het grote of stille pad binnen het in de jaren 1920 aangelegde kruiswegpark.

Voorgesteld zijn -zoals gezegd- scènes uit de historie van het genadebeeldje en van de Mariaverering op deze historische plaats:

  • Rond 1400 zou het beeldje door een herder in een put zijn gevonden waarna hij het ter verering aan een boom bevestigde
  • Al snel werd een bidkapel gebouwd waar vanaf 1437 wonderen geschiedden, zoals de opwekking ten leven van een kind
  • Bij vele noden kwamen de Roermondenaren naar Onze Lieve Vrouw, zo ook bij de stadsbrand van 1665
  • Velen brachten hulde aan Maria: de aartshertogen Albert en Isabella, de bisschop, priesters en magistraten van Roermond, Agnes van Heilsbach en Johanna van Randenraedt
  • Hoewel in tijden van oorlog en vervolging de kapel werd verwoest en het beeldje werd verborgen, bleef de devotie voor Maria op deze plaats bestaan
  • De verering bleef groeien, ondanks pogingen de kapel te sluiten in 1798 en het beeldje te verbranden
  • Bij de jubilees werd het Onze Lieve Vrouw in 't Zand in triomf door de stad gevoerd
  • Mgr. Paredis, bisschop van Roermond, kroonde het genadebeeld op 19 augustus 1877, op last van paus Pius IX
Opvallend is dat de acht schilderingen niet allen op dezelfde drager zijn geschilderd: een is direct op triplex geschilderd, een op papier en dan bevestigd op triplex en de overige zes zijn vervaardigd op doek en daarna op triplex bevestigd.

Windhausen was overigens geen onbekende in de Kapel in 't Zand. Hij woonde aan de Kapellerlaan. De kruisweg in de Kapel komt uit dit atelier, op basis van een ontwerp van P.J.H. Cuypers beschilderde hij de triomfboog en het ontwerp voor het grote gebrandschilderde raam in de voorgevel was van zijn hand.

Van 26 t/m 30 december zijn de schilderijen te bekijken op een expositie in het Colamgebouw. De expositie is gekoppeld aan een fototentoonstelling gewijd aan de bijzondere momenten in de parochie van 2009. De expositie  is te bezichtigen tussen 14.00 en 16.30 uur. 
Laatst aangepast ( donderdag, 31 december 2009 13:42 )
 
 
Banner