Hoofdmenu

Random image

320104260_5_z66K.jpg.jpg
St.-Josephkerk Dongen gesloopt PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
vrijdag, 03 juli 2009 11:02

Dongen_Joseph


Ondanks jarenlange protesten is onlangs toch het doek gevallen voor de St.-Josephkerk in Dongen. Vorige maand ging de kogel door de kerk, letterlijk. Op 11 juni werd de dakruiter van de viering afgehesen. Het torentje bleek te hoog te zijn om direct te worden afgevoerd en bleef achter op het sloopterrein. Op den duur zal deze weer in het dorp worden opgesteld. 19 juni waren priesterkoor, zijkapellen en transept geheel met de grond gelijk gemaakt.  De daarop volgende week resteerde niet meer dan een hoop puin. De pastorie bleef bij de sloop behouden. De neogotische kerk uit 1907 van architect J.H.H. van Groenendael (1868-1942), in 1958 uitgebreid met twee traveeën en voorzien van een nieuwe voorgevel met trap- annex klokkentoren aansluitend bij de vormgeving van de Delftse School door de plaatselijke architect C.P. Schellekens (1905-1985), was al een tijd buiten gebruik. De kerk was een beeldbepalend element in het dorpsgezicht en het straatbeeld van Dongen.  

Verschillende plannen om te kerk te herbestemmen tot een multifunctioneel centrum zijn op niets uitgelopen. Op de plaats van de kerk zal een nieuw multifunctioneel centrum verrijzen, waarbij de behouden gebleven pastorie zal worden ingepast. Van het meubilair van de kerk (altaren en preekstoel van Van Bokhoven en Jonkers, gebrandschilderde ramen van F. Nicolas en zonen en een kruisweg van A. en P. Windhausen) ging het hoofdaltaar naar de St.-Laurentiuskerk in Dongen en het Maria-altaar naar de kerk van O.L. Vrouw Presentatie in Asten. 

Over de kerk verscheen in 2008 nog een uitgebreid en rijk geïllustreerd boek, uitgegeven door de Stichting St. Joseph Blijft!. Het boek met de titel Honderd en één. Dongense St. Josephkerk op de drempel van een nieuwe eeuw beschrijft naast de historie van het kerkgebouw en de parochie ook het oeuvre van architect Van Groenendael, de inventaris en de diverse plannen voor herbestemming. Dit laatste was uiteindelijk tevergeefs maar het boek is een mooie herinnering aan een markant kerkgebouw.

 

Laatst aangepast ( zaterdag, 12 december 2009 16:18 )
 
 
Banner