Hoofdmenu

Random image

92275252_5_KSMz.jpg.jpg
Grafkapellen geopend PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
maandag, 03 november 2008 15:45

Op Allerheiligen en Allerzielen (1 en 2 november) werd het 'Aje Kirkhaof' te Roermond druk bezocht. Op Allerzielen gedenkt de kerk de overledenen en veel mensen bezoeken dan ook de graven van hun dierbaren. De bisschoppelijke grafkapel en de kapel van de familie Stolzenberg - Bolsius op de het kerkhof nabij de Kapel in 't Zand waren open gesteld.

 

Beide kapellen zijn centraalbouwen. In de architectuur die samenhangt met graven is dit zeer gebruikelijk. De achthoek bijvoorbeeld staat voor de eeuwigheid. De koepel van de bisschoppelijke grafkapel is ook achthoekig. De benedenzone van deze kapel is echter klaverbladvormig. Dit is ook weer een typisch romaans element. Ook de Munsterkerk in Roermond en onder meer de Sankt Aposteln en de Sankt Maria im Kapitol in Keulen laten in de oostpartij (koor en transept) deze vom zien. De Munsterkerk wordt net als de bisschoppelijke grafkapel met een achthoekige koepel bekroond. Dit is niet zomaar; de Munsterkerk is behalve kloosterkerk ook de grafkerk van graaf  Gerhard IV van Gelre (+1229) en zijn echtgenote Margaretha van Brabant (+1231). Het grafelijk paar ligt midden onder deze koepel begraven in het praalgraf.

 

De bisschoppen van Roermond worden bijgezet in de crypte onder de kapel, die ook een klaverbladvormige plattegrond heeft. Deze plattegrond komt overigens ook voor in de abdijkerk van Rolduc. P.J.H. Cuypers, die tevens de architect was van de bisschoppelijke grafkapel, reconstrueerde in Rolduc het oorspronkelijke priesterkoor met daaronder een crypte waar Ailbertus, de stichter van Rolduc, rust. In de crypte van de bisschoppelijke grafkapel zijn per apsis negen plaatsen gecreëerd om de stoffelijke overschotten bij te zetten.

 

De kapel zelf is eenvoudige qua inrichting en de muren en gewelven zijn als schoonmetselwerk uitgevoerd. Dit is waarschijnlijk niet de oorspronkelijke opzet geweest. De enige elementen uit het oorspronkelijke interieur zijn de glas-in-loodramen en het hekwerk achter de toegangsdeur. In de ramen in de middelste apsis zijn voorgesteld van links naar rechts: een engel met vis, St. Johannes de Evangelist, de verrezen Christus, St. Augustinus en de aartsengel Michael.

De grafkapel van de familie Stoltzenberg - Bolsius is gebouwd in neogotische stijl op een zeshoekige plattegrond. Boven de ingang is in een spitsboog een voorstelling aangebracht van de verrezen Christus. In de kapel is boven het altaar een beeldengroep aangebracht van een piëta, Maria met haar dode zoon op haar schoot, geflankeerd door Johannes de Evangelist en Maria Magdalena, gesitueerd aan de voet van een kruis.  De wanden en het zesdelige houten gewelf zijn beschilderd. De zone onder de ramen in een rode kleur. Een band met florale beval ruitvormen met daarin de namen en levensdata van degenen die in de kelder onder de kapel zijn bijgezet. Deze band scheidt de benedenzone van de zone waaron zich de vensters bevinden. De vensters zijn omgeven door schilderingen die blokken natuursteen suggereren. Langs het houten gewelf, dat rode sterren bevat tegen een witte achtergrond, is een latijnse tekst aangebracht.

 

In de fotogalerij zijn meer foto's van beide kapellen geplaatst.

 

 

Laatst aangepast ( woensdag, 14 januari 2009 21:26 )
 
 
Banner