Hoofdmenu

Random image

323857755_5_HXBc.jpg.jpg
Altaarluiken worden herplaatst in kerk Oostrum PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
dinsdag, 09 september 2008 23:00

Binnenkort zullen in de O.L.Vrouw Geboortekerk te Oostrum de luiken van het neogotische hoofdaltaar weer in volle glorie te bewonderen zijn. De luiken hebben jaren lang op zolder gestaan, maar zijn onlangs gerestaureerd en zullen worden herplaatst in een speciaal daarvoor te vervaardigen metalen raamwerk dat het mogelijk moet maken om de luiken ook dicht te klappen om de beschilderde achterzijde te kunnen aanschouwen.

De luiken zijn neogotisch van stijl en zijn naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit het atelier van Cuypers in Roermond. Op een ontwerptekening van Cuypers voor de inrichting en decoratie van het priesterkoor in zijn H.H. Ewaldenkerk in Druten komen dezelfde beeldengroepen voor. In geopende stand zijn vier reliëfs zichtbaar met voorafbeeldingen van de Eucharistie. Dit zijn Oud-testamentische voorstellingen die kunnen worden opgevat als verwijzingen naar de H. Mis.

 

Van links naar rechts zijn afgebeeld: het offer van Isaak, Abraham en Melchisedek, de Mannaregen en het Paaslam.

 In gesloten toestand zijn de Geboorte van Christus en de Aanbidding door de Wijzen uitgebeeld.

Het bijzondere karakter dankt het laat-gotische, eenbeukige kerkgebouw van rond 1400 aan de combinatie van een middeleeuwse kerk met haaks daarop een nieuwer driebeukig schip uit 1935-1936 naar ontwerp van J. Coumans. De oude kerk werd in 1888 gerestaureerd naar plannen van J. Jorna. Mogelijk dat het hoofdaltaar, waarvan de luiken nu weer in de kerk worden opgesteld, van omstreeks die tijd stamt. De kerk leed zware oorlogsschade, welke in 1952-1953 werd hersteld. De in 1944 opgeblazen toren van Jorna werd hierbij niet meer herbouwd. In de kerk is een bijzondere devotie voor Onze Lieve vrouw, Behoudenis der Kranken

 

 

 

Laatst aangepast ( dinsdag, 27 oktober 2009 15:50 )
 
 
Banner