Hoofdmenu

Random image

44777727_5_yqx1.jpg.jpg
Herrezen uit zijn as en een gevel gekopieerd PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
donderdag, 17 april 2008 21:10

Lindestaete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na jaren in onbruik te zijn geweest werd de voormalige Ambachtschool aan het Burgemeester de Hesselleplein in 1996 door brand verwoest. Slechts de gevels bleven behouden. Er lagen al plannen om het gebouw de bestemming van appartementencomplex te geven maar de allesverwoestende brand doorkruiste deze plannen. Toen ABP geïnteresseerd bleek om het gebouw voor een symbolisch bedrag over te nemen van de gemeente en erin te investeren om er een kantoorpand van te maken,  kon het imposante gebouw van architect Jan Stuyt uit 1913, 1917, 1920, 1929-1930 beginnen aan een tweede leven met de nieuwe naam Lindestaete.

Stuyt heeft veel ontworpen voor Heerlen en omgeving. Naast kerken, scholen en woningen ook stedebouwkundige plannen. De voormalige ambachtschool maakte deel uit van een dergelijke stedebouwkundige samenhang. Het pleintje voor de school staat namelijk in verbinding met het Tempsplein en het Tempsplein weer met het Vredespleintje.

Het architectenbureau verantwoordelijk was voor de herbouw van het monumentale pand, Martorell-Bohigas-Mackay Architecten uit Barcelona, heeft uit bewondering voor dit werk van Stuyt aan de achterzijde va het gebouw een deel van de gevel van de vooormalge Openbare Leeszaal aan het Tempsplein gekopieerd. Dit gebouw in de stijl van de Amsterdamse School ligt op de as van de voormalige Ambachtschool. Vanuit de hoofdingang van de school kijkt men recht tegen de Leeszaal aan. Het is verwonderlijk dat de gevel van een gebouw in de stijl van de Amsterdamse School zo goed combineert met het veel klassiekere Lindestaete.

 

Openbare Leeszaal

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast ( vrijdag, 18 april 2008 07:37 )
 
 
Banner