Hoofdmenu

Random image

307742386_5_UhPB.jpg.jpg
Oidtmann; vijf generaties glazeniers PDF Print E-mail
Geschreven door S. van Daal   
maandag, 14 april 2008 16:14

Oidtmann; vijf generaties glazeniers

De werkplaats van Oidtmann in Linnich werd opgericht in 1857 door Dr. Heinrich Oidtmann. Het familiebedrijf , dat na 5 generaties nog bestaat, hield zich bezig met de vervaardiging en reparatie van gebrandschilderd glas en glas-in-lood. De oprichter (1838-1890) was medisch dokter. Zijn atelier groeide uit tot een werkplaats van wereldfaam. Op verschillende wereldtentoonstellingen werden prijzen in de wacht gesleept.

Zijn opvolger Heinrich II (1861-1912), die aan het roer stond ten tijde van de vervaardiging van de ramen in de kerk van Spekholzerheide, werkte aanvankelijk als arts in Aken. Onder hem maakte het atelier een bloeitijd door. Hij hield zich tevens bezig met het bestuderen van oude glasramen in het Rijnland tussen de 12de en 16de eeuw. Over dit onderwerp, de Rheinischen Glasmalereien,  heeft hij gepubliceerd. Zijn boek verscheen in 1912.

Zijn zoon Heinrich III schreef een tweede deel dat werd uitgegeven in 1929. Na zijn dood nam echtgenote Ludovika de leiding over  de werkplaats over. Toen zij stierf werd het atelier overgenomen door de zoons Friedrich en Ludovikus Oidtmann. Zij waren nog maar 21 en 17 jaar. Door de Tweede Wereldoorlog werd het atelier bijna geheel verwoest, zodat de wederopbouw bijna als heroprichting kan worden gezien. Nieuwe tijden breken aan en nieuwe wegen worden ingeslagen. 

De huidige generatie zijn zoons van Friedrich en Ludovikus: Heinrich en Stefan. Zij maken tot op de dag van vandaag ramen, voeren ontwerpen van kunstenaars uit en repareren bestaande vensters. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft het bedrijf nauwelijks opdrachten gehad in Nederland. Dat is onlangs weer op gang gekomen. Het atelier restaureerde onlangs onder meer de ramen in de kerk te Nieuwenhagen, de O.L.Vrouw Hulp der Christenen, die uit het eigen atelier afkomstig waren.

Oidtmann

 

Laatst aangepast ( woensdag, 16 april 2008 21:26 )
 
 
Banner