Hoofdmenu

Random image

410435915_5_balU.jpg.jpg
Windhausen Wandeling Roermond

Van vader op zoon op kleinzoon waren er tussen 1873 en 1973 maar liefst acht Roermondse kunstenaars met de naam Windhausen actief. Zij maakten vooral kerkelijke kunst en portretten. Vanaf 16 mei is er in Roermond een wandelroute uitgezet die langs de woonhuizen en ateliers van deze kunstenaars en de locaties met hun werk voert. Aan de hand van de locaties waar zij woonden en werkten en hun werken komt u meer te weten over wie zij waren, voor welke opdrachtgevers zij werkten, hoe Roermond er destijds uitzag en hoe dramatisch de oorlog voor een deel van de familie verliep. Presentaties met werk van de kunstenaars zijn te zien in de ECI-Cultuurfabriek, St.-Christoffelkathedraal en het Cuypershuis.

 

Wandeling en presentaties

In de ECI Cultuurfabriek is een presentatie ingericht waarbij u kennis maakt met alle kunstenaars. Tevens is daar de tentoonstelling 'Onherstelbaar heel' te zien met recente schilderijen van Ward Windhausen (4de generatie) en gedichten van Merel Morre (5de generatie).
De Windhausens waren aan het eind van de negentiende eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog een begrip op het gebied van kerkelijke kunst. Veel kerken in Limburg en Noord-Brabant hebben een Windhausen-kruisweg of een Windhausen-altaar. In Roermond zijn onder andere in de St.-Christoffelkathedraal, Kapel in 't Zand en de Caroluskapel kruiswegen, altaren, glas-in-lood en een muurschildering te zien. Deze plekken bezoekt u tijdens de Windhausen Wandeling.
In de St.-Christoffelkathedraal is een kleine tentoonstelling ingericht met van elke kunstenaar een religieus werk. Hier ziet u de verwantschappen tussen de verschillende schilders, maar ook de verschillen in stijl. De ontwikkeling die de kunstenaars door de drie generaties doormaken wordt hier mooi duidelijk. De kruisweg in de kathedraal uit 1890-1891 kunt u hier goed vergelijken met een kruiswegstatie uit 1940, vijftig jaar later dus.
In het Cuypershuis komt u aan de hand van zelfportretten en oude foto's meer te weten over het atelier dat Albin en Paul Windhausen van 1900 tot 1925 aan de Kapellerlaan tot bloei brachten.
Deze drie locaties met presentaties maken onderdeel uit van de wandeling, die u in een geheel kunt lopen, maar ook in delen. Met de fiets is natuurlijk ook een mogelijkheid om afstanden te overbruggen.

 

Wie is wie bij Windhausen?

De stamvader, Peter Heinrich (1832-1903) kwam in 1873 vanuit Waldniel (D) naar Roermond nadat hij in Duitsland al verschillende opdrachten voor kerken had uitgevoerd. In Roermond begon hij een atelier voor schilderkunst, waar zijn zoons Mathias Heinrich (1857-1920), Albin (1863-1946), Joseph (1865-1936) en Paul (1871-1944) het vak leerden. Mathias Heinrich werd een veelgevraagd portretschilder, Albin en Paul specialiseerden zich vooral in de kerkelijke schilderkunst en Joseph, die priester werd, raakte als ontwerper verbonden aan het atelier voor beeldhouwkunst van Ferdinand Langenberg in Goch (D). In de derde generatie traden Fons (1901-1973) en Paul (1903-1944) in de voetsporen van hun respectievelijke vaders, Albin en Paul. Henri (1891-1870), zoon van Mathias Heinrich, was vooral bekend als 'de Sjnats' en schilderde eenvoudige bloemstillevens en landschappen.

De Windhausen Wandeling Roermond is ontwikkeld door Stichting Windhausen Erfgoed en vanaf 16 mei verkrijgbaar bij de VVV (Markt 17), ECI Cultuurfabriek, kathedraal en het Cuypershuis. U kunt zich ook aanmelden voor een maandelijkse wandeling onder leiding van kunst- en architectuurhistoricus Sander van Daal. Tijdens de begeleide wandeling wordt uitgebreider ingegaan op het leven en werk van de Windhausens, hun opdrachtgevers, hun samenwerking met de Roermondse ateliers voor kerkelijke kunst en worden uiteraard ook de exposities bezocht.

 Klik hier voor de data en om aan te melden voor een begeleide Windhausen Wandeling Roermond.

 

  • periode 16 mei - 14 september 2014
  • Stichting Windhausen Erfgoed

Website: www.windhausen-kunst.nl


 
Banner