Hoofdmenu

Random image

329150381_5_yqfv.jpg.jpg
Stadswandeling Maastricht met havo 3

In de laatste schoolweek kwam de havo 3 klas van het IvOO in Meerssen naar Maastricht voor een rondleiding door de stadshistorie. Trefpunt was het Onze Lieve Vrouweplein, op het randje van het Romeinse Trajectum ad Mosam. De Romeinse brug, de Romeinse weg en de thermen kwamen hier aan bod. In tijd was het van daar een kleine stap naar Sint Servaas, die op het derde eeuwse grafveld langs de Romeinse weg, buiten de stad, begraven werd in 384 en waar in de eeuwen daarna de Sint-Servaaskerk tot stand kwam.

 

 

Op het Vrijthof belemmerde een Griekse tempel, het decor van het concert van André Rieu, het zicht op de beide kerken. Toch vonden wij een goed plekje om de romaanse Sint-Servaaskerk te vergelijken met de gotische Sint-Janskerk. En waarom staan er nu eigenlijk twee kerken zo dicht bij elkaar?

 

 

 

In de Sint-Janskerk konden wij mooi zien wat er nog restte van voor de reformatie en wat de verschillen waren in inrichting van een protestantse en een katholieke kerk. Na een flinke klim werden we vanaf de rode toren beloond met een mooi uitzicht over Maastricht. Van grote hoogte gingen we ondergronds: naar het graf van Sint Servaas in de crypte van de basiliek en naar de opgravingen van oudere kerken via de schatkamer.

 

 

Indrukwekkend waren de vele reliekhouders in de schatkamer met als hoogtepunten natuurlijk de Servaasbuste (rond 1580) en de Noodkist (1160). De rondleiding beëindigden wij in het Bergportaal, de eerste gotische ingreep aan de romaanse Servaaskerk, met het prachtige beeldhouwwerk en het labyrint waar bleek dat je om in het hemels Jeruzalem te komen toch echt via Maastricht moest.  

 

  • 26 juni 2013
  • IvOO Meerssen
  • Rondleiding met torenbeklimming en bezoek aan de schatkamer en basiliek van Sint Servaas

 


 
Banner