Hoofdmenu

Random image

92319230_5_ZPNhkopie.jpg.jpg
Architectuurwandelingen Heerlen

De eerste en tweede architectuurgids met het thema ‘Architect F.P.J. Peutz in context’ verloopt in noord-zuid en oost-west richting met zowel bekende als onbekendere projecten van Peutz en zijn tijdgenoten. Het is de bedoeling om naast Peutz vooral ook aandacht te vestigen op minder bekende architecten en architectuur uit deze tijd, die niet minder waardevol zijn voor Heerlen en haar geschiedenis.

In de derde uitgave staan de Hedendaagse Architectuur en Monumenten centraal. Zo voert de wandeling vanuit het centrum in noord-oostelijke richting door de oude wijken Schandelen, Meezenbroek en Grasbroek en weer terug door het meest recente herstructureringsgebied op het oude mijnenterrein, Stadspark Oranje-Nassau.

De vierde architectuurwandeling door Heerlen is een bijzondere. Niet zozeer de architectuur zelf staat centraal, maar de kleine details: kunst en ornamenten aan gebouwen waar vaak achteloos aan voorbij gelopen wordt zonder er op te letten of de betekenis ervan te weten.

Omdat Heerlen groter is dan alleen het centrum, en de gebieden die daar  wat verder vanaf liggen zowel op architectonisch als op historisch vlak ook zeer interessant zijn, is het vijfde deel in de reeks architectuurwandelingen geen wandeling maar een fietstocht geworden langs verschillende voorbeelden van omgaan met openbare ruimte. De route kan in twee delen worden gefietst, van ieder 2 tot 2,5 uur, of als een geheel.

Van deze reeks was ik verantwoordelijk voor de afwerking en productie van boekje drie, de research, het schrijven en begeleiden van de productie van deel vier en vijf en voor de verzamelcassette.

  • 2004-2006
  • Vitruvianum, centrum voor architectuur in de Euregio Maas-Rijn


 
Banner