Hoofdmenu

Random image

248495267_5_MXg2.jpg.jpg
St.-Johannes de Doperkerk Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede vierde in 2000 dat Gijsbrecht van Abcoude 700 jaar geleden stadsrechten verleende. Ook de kerken presenteerden zich gedurende het jubileumjaar.

In de  R.-K. kerk St. Johannes de Doper heb ik een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de parochie, het kerkgebouw, de kunstschatten en paramenten. Voorafgaand aan deze presentatie, die tijdens de Culturele Rondjes op de eerste zondagen van de maand te bezoeken was, was onderzoek nodig.

Allereerst archiefonderzoek in het parochiearchief, het gemeentearchief en het Rijksarchief. Daarnaast bleek de bestaande inventarisatie van de kunstschatten op verschillende fronten voor verbetering vatbaar.

Een probreem was dat er in het archief van de parochie weinig foto's bewaard zijn gebleven. Via de parochianen zijn veel foto's verzameld van het in de loop van de tijd steeds veranderde kerkgebouw en van verschillende gebeurtenissen die in en om de kerk plaatsvonden. Dit riep vele herinneringen op en werd door de bezoekers erg gewaardeerd.

Voor meer informatie over deze kerk kunt u kijken onder artikelen over kerkgebouwen.   

  

  • 2000
  • Parochie St.-Johannes de Doper Wijk bij Duurstede
  • in het kader van Wijk bij Duurstede 700 jaar stadsrechten


 
Banner