Hoofdmenu

Random image

338266844_5_rQL2.jpg.jpg
Inventarisatie kerk Valkenburg

Voorafgaand aan het verzoek van het kerkbestuur van de parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand aan het Bisdom Roermond om de Valkenburgse Onze-Lieve-Vrouwekerk aan de eredienst te onttrekken, heb ik het roerend religieus erfgoed in kaart gebracht en geadviseerd over behoud en herbestemming van objecten. 

De kerk gaat de deuren sluiten omdat het aantal kerkgangers is afgenomen, de inkomsten dalen en omdat veel vrijwilligers en de pastores op leeftijd zijn. Bovendien ligt op slechts 200 meter de oude H.H. Nicolaas en Barbarakerk. 

Zoals gebruikelijk zal het uiteindelijke besluit om het kerkgebouw aan de eredienst te onttrekken door het bisdom wordt genomen na de parochianen gehoord te hebben. Hiervoor vindt een hoorzitting plaats op donderdag 9 april om 19.30 uur in hotel Voncken aan het Walramplein.

Een nieuwe bestemming voor het gebouw is nog niet gevonden. Het kerkbestuur wil zich sterk maken voor handhaving van een devotieplek. De kerk is dagelijks geopend en de Mariakapel heeft nog altijd veel aanloop door de dag heen.

De parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand blijft in stand. Het kerkbestuur streeft er echter naar om de huidige twee centrumparochies in de toekomst te laten samenvloeien tot één parochie, feitelijk terug naar de situatie van voor 1955, het jaar waarin de Onze-Lieve-Vrouweparochie is opgericht. Na enkele jaren gebruik gemaakt te hebben van een noodkerk verrees in 1961 de huidige kerk, naar ontwerp van Theo Boosten (1920-1990). Het nieuwe kerkgebouw was berekend op de bevolkingsgroei en de hoeveelheid toeristen die het stadje bezochten. Al in de jaren tachtig werd de kerkruimte inwendig verkleind door het inbouwen van een dagkapel, eveneens naar ontwerp van Boosten, die de ruimte een 'kerk in de kerk' noemde. Door het verwijderen van kerkbanken bleven er nog 450 van de 900 zitplaatsen over en ontstond er achterin de kerk een overdekt kerkplein.

De inventaris van de kerk bestaat uit zaken die bouwpastoor Gibbels meenam uit de Sint-Servaasparochie in Maastricht waar hij voor zijn aantreden in Valkenburg kapelaan was, enkele zaken speciaal vervaardigd voor de noodkerk of de nieuwe kerk en later verworven zaken in een historiserende stijl die een herbestemming kregen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

  • datum: december 2014 - januari 2015
  • Kerkbestuur parochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand, Valkenburg aan de Geul 

Website: http://www.kerkenaandegeul.nl/welkom.html

 


 
Banner